Accesorii transport

Datorita particularitatilor de constructie (lipsa motorului, anvergura mare, roata de bechie fixa) manipularea planorului la sol este anevoioasa fara accesorii specifice. In randurile ce urmeaza vom descrie accesoriile care faciliteaza tractarea planorului la punctul de decolare, manipularea in hangar sau pe platforma de parcare, ajuta la montarea/demontarea aripilor, etc.

Cel mai important accesoriu care nu trebuie sa lipseasca nici unui planor este Mansonul cu roata(Tail dolly). Este in principiu un sasiu construit ca manson de fibra de sticla care se monteaza pe coada planorului si care are atasata o roata care se poate invarti liber 360grade.

 Tail dolly 1   Tail dolly 2

Daca se doreste tractarea cu usurinta a planorului cu masina atunci sunt necesare doua accesorii suplimentare: un suport cu roata pentru aripa(wing wheel) si o bara de tractare(towing bar).

transport planor cu masina

Suportul cu roata pentru aripa poate fi fix sau reglabil.

Cel fix se potriveste de regula la un singur tip de planor si nu este considerat o investitie buna deoarece trebuie vandut o data cu planorul.

Wing wheel fix

Cel reglabil cum este modelul fabricat de IMI Gliding Equipment are avantajul ca poate fi ajustat pentru o mare varietate de planoare si, fiind foarte bine construit, este o investitie pe termen lung chiar daca se are in vedere schimbarea planorului in viitor. In plus, suportul reglabil poate fi pliat ocupand spatiu redus in remorca.

Wing wheel    Wing wheel pliat

Remorcarea planorului cu masina se face foarte simplu folosind bara de tractare. Acest accesoriu se fixeaza la un capat pe “Tail dolly” iar celalalt capat se monteaza pe carligul de remorcaj al masinii. Modelele de calitate trebuie sa fie usoare, rezistente si este de dorit sa fie pliabile pentru a ocupa spatiu putin in remorca.

Tow bar  Tow bar pliat

Pentru planoare usoare solutia din imaginile de mai sus este foarte buna.

Pentru planoare grele IMI Gliding ofera o bara de remorcaj care ajuta la ridicarea cozii si permite remorcarea planorului fara ca roata de la Tail Dolly sa fie ridicata in aer.

phoca_thumb_l_equipment_in_use_35 phoca_thumb_l_equipment_in_use_36

phoca_thumb_l_equipment_in_use_37 phoca_thumb_l_equipment_in_use_41

Un alt accesoriu ieftin insa deosebit de util este suportul de aripa. Acesta are multiple intrebuintari:

  • permite montarea aripilor de catre 2 persoane (in loc de 3 cat este uzual)
  • se foloseste la alimentarea cu balast de apa (cand aripile trebuie sa stea la orizontala)
  • la ancorare

Suportul de aripa trebuie sa aiba inaltimea reglabila si este un avantaj daca se poate plia.

phoca_thumb_l_wing_support_12 phoca_thumb_l_wing_support_09 phoca_thumb_l_wing_support_11

 

Nu in ultimul rand vrem sa va prezentam dispozitivul care permite montarea aripilor de catre o singura persoana (folosind si un suport de aripa) asa numitul “one man rigging system”.

One man rigging

In mod paradoxal utilitatea acestui produs nu este cea evidenta…. de a monta planorul singur din cauza ca este foarte putin probabil sa nu existe nimeni pe aerodrom care sa dea o mana de ajutor.

O aripa de planor este grea, cantarind undeva in jur de 70kg pentru un planor de clasa club si peste 80kg pentru planoare de dubla comanda. Astfel, in timpul montarii si demontarii in doi, fiecare persoana va ridica o greutate in jur de 35-40kg…ceea ce nu este neaparat usor si nici prea sanatos. Folosind dispozitivul “one man rigging” greutatea care trebuie ridicata devine sensibil mai mica, undeva in jur de 10kg.

Iata un film care prezinta o montare folosind dispozitiv-ul fabricat de IMI Gliding:

==============================================================

XC Romania este dealer pentru firma IMI Gliding Equipment prin urmare va putem oferi preturi foarte bune la aceste accesorii.

<-Inapoi la polish                                                                                                              continua la Huse pentru Planoare ->