Discus

La inceputul anilor ’80 clasa Sandard era dominata de planorul LS4 produs de Rolladen Schenider care surclasa detasat modelele competitorilor, in special Standard Cirrus de la Schempp Hirth.

Hotarata sa incheie suprematia LS4, compania Schempp Hirth sub bagheta celebrului Klaus Holighaus (care a si proiectat acest planor) a lansat la mijlocul anilor ’80 modelul Discus, succesorul lui Standard Cirrus.

Discus a fost primul model de planor cu aripa usor in sageata, caracteristica intalnita acum la majoritatea planoarelor moderne. Capatul aripii are o forma unica triplu trapezoidala care aproximeaza forma eliptica.

Cu o finete maxima de 42,5 performantele nu au intarziat sa apara, Discus-ul castigand 6 editii consecutive ale Campionatelor Mondiale: in 1985, 1987, 1989, 1991, 1993 si 1995!

Discus a ramas in productie pana in anul 1995 cand a fost inlocuit de Discus 2 care se afla in productie si astazi! Peste 850 de exemplare Discus au fost produse in Germania la fabrica Schempp Hirth. (ulterior anului 1995 au mai fost produse cateva zeci de bucati in Cehia sub licenta, modelul fiind numit Discus CS).

Discus-ul din XC Romania este detinut de Ovidiu Petrache si de Fernanda Jurca fiind un model Discus CS.