Software

Exista trei categorii mari de software pentru pilotii planoristi:

  1. Software pentru navigatie (care se foloseste in timpul zborului)
  2. Software pentru planificarea si analiza ulterioara a zborului
  3. Platforme pentru postarea zborului pe internet

1. Software pentru navigatie

Imediat dupa iesirea la simpla comanda, o data ce tehnica urcarii in termica incepe sa fie stapanita si pilotul se indeparteaza de aerodrom apare necesitatea unui software pentru navigatie si calcule.

final glide calculator - mai micIn ziua de astazi planorismul de performanta nu se mai poate face folosind calcule mentale sau calculatoare mecanice pentru saltul final.

La concursurile de planorism unde punctele nu mai sunt definite prin localitati sau intersectii ci prin longitudine si latitudine iar o parte din probe sunt de tip “area task” nici macar navigatia nu se mai poate face folosind exclusiv harta, este nevoie de un software care sa asiste pilotul la luarea deciziilor.

Chiar si la zborurile de agrement se recomanda folosirea unui soft de navigatie pentru a nu risca penetrarea zonelor de spatiu aerian interzise, pentru a avea calcule de vant si pentru a avea un calcul mai precis asupra inaltimii necesare ajungerii la aerodrom.

Cateva cuvinte despre soft-urile de navigatie pe care le folosim noi:

See You Mobile

SeeYou Airspace  SeeYou Flarm  SeeYou Mobile Flarm

 See You Mobile este de departe cel mai popular soft folosit de planoristi fiind dezvoltat de firma Naviter. Este disponibil momentan doar pentru dispozitive windows insa exista informatia ca se vor dezvolta variante si pentru Iphone si Android. Atentie See You Mobile nu este gratuit! Naviter a investit si continua sa investeasca foarte mult in dezvoltarea acestui soft. Licenta nu este ieftina, costa undeva in jur de 200euro + TVA dar tinand cont ca atat de multi planoristi au ales sa o plateasca va asiguram ca merita toti banii!

Naviter roaga utilizatorii sa inteleaga ca plata licentei finanteaza de fapt dezvoltarea si imbunatatirea ulterioara a programului, nu munca depusa pana acum!

Va rugam nu folositi acest soft fara licenta, inseamna furt! Trebuie sa stiti ca pentru cei care folosesc software fără licenţă, Legislaţia Romana prevede pentru persoane fizice amendă penală de până la 30.000 RON sau închisoarea de la 1 la 4 ani!

Daca nu va permiteti sau nu doriti sa platiti licenta va sugeram sa folositi un soft gratuit.


XC Soar

XCSoar Navigatie 1 XCSoar Harta

XC Soar este un program open source deci gratuit.

Pe scurt asta inseamna ca nu are o firma care il produce, multi programatori contribuind benevol cu diverse module la acest proiect. Programatorii care contribuie la dezvoltarea softului fac asta din placere (dezvoltatorii XC Soar sunt in general planoristi) si nu au pretentia sa primeasca bani, probabil avand alte surse de venit.  Mai multe informatii despre ce inseamna Open Source puteti gasi aici.

XC Soar este disponibil pentru telefoane sau tablete cu Android si pentru dispoitive cu Windows gen PDA sau PNA. Puteti vedea toate detaliile aici.

2. Software pentru planificarea si analiza zborului

Pentru planificarea si analiza zborurilor noi folosim See You Desktop, este de departe cel mai performant program de acest tip!

Definirea punctelor si planificarea task-urilor este extrem de intuitiva. Transferul poate fi facut automat la conectarea Oudie-ului la PC. Este de asemenea posibil ca fisierele cu puncte si/sau taskuri sa fie salvate intr-un format care sa fie compatibil cu XCSoar.

See you task planning

Pe partea de analiza SeeYou este de-a dreptul impresionant:

See you 1 See you 2 - mic SeeYouDesktop 1 - Copy

Are o multitudine de functii, dintre care cea mai spectaculoasa noi o consideram a fi vizualizarea 3D a zborului. Mai mult, See You permite vizualizarea simultana a mai multor zboruri…

Iata cateva filme:

Pentru mai multe informatii referitoare la analiza zborurilor va recomandam sa cititi  cartea “Competing in Gliders: Winning with your mind” de Leo si Ricky Brigliadory.

Va rog tineti cont ca SeeYou nu este gratuit, iar folosirea lui fara licenta inseamna furt! XC Romania este dealer Naviter ceea ce inseamna ca poate ajuta pe cei interesati in obtinerea unei licente la un pret mai mic decat cel afisat pe site-ul producatorului.

Alte programe….

Exista si programe gratuite de planificare sau de analiza si/sau de vizualizare a zborurilor.

Pentru planificarea zborurilor noi am incercat ProSoar…. o aplicatie online pentru construit task-uri. Nu are prea multe functii insa este relativ usor de folosit. Iata mai jos o captura de ecran:

ProSoar

Pentru analiza zborului noi am incercat IGC Flight Replay, o aplicatie interesanta care permite vizualizarea animata 3D a zborului folosind Google Earth. Bineinteles ca nu are atatea functionalitati ca SeeYou insa pentru un program gratuit este mai mult decat ok.

IGC flight replay

3. Platforme pentru postarea zborului pe internet

Performantele in planorism sunt greu de realizat ceea ce le face cu atat mai valoroase atunci cand sunt atinse.

Din aceasta cauza nu este nimic mai frustrant decat sa constati ca ai facut un zbor valoros si dintr-un motiv sau altul zborul nu s-a inregistrat. Puteti citi aici solutiile existente pentru inregistrarea zborurilor….

O performanta in planorism este un mare motiv de mandrie….si din aceasta cauza au fost dezvoltate solutii online pentru ca planoristii sa isi poate prezenta zborurile facute…

In randurile urmatoare o sa va prezentam cele mai populare 2 platforme: OLC si Skylines

OLC

Se spune ca in ziua de azi daca zborurile unui pilot nu sunt incarcate pe OLC atunci inseamna ca el nu exista ca planorist…. Noi nu suntem neaparat de acord cu aceasta afirmatie dar cu siguranta un miez de adevar exista…

olc_logo

Pentru a afla mai multe detalii despre ce este OLC, ce functii ofera, si cum se foloseste  va propunem sa citit aici si apoi sa accesati site-ul OLC aici.

Iata mai jos o captura de ecran din OLC, prezentand un zbor foarte frumos facut de unul dintre cei mai valorosi planoristi de la noi din tara…

olc

SkyLines

De curand a fost dezvoltata aceasa noua platforma ca o alternativa a OLC.

Nu este nici pe departe la fel de populara ca OLC insa prezinta cateva functii interesante, in special partea de statistici.

Iata cum este prezentat un zbor in SkyLines:

skylines vizualizare zbor

Mai jos va prezentam si niste capturi de ecran:

 

skylines 2 skylines 3

<-Inapoi la Sonde                         Citeste mai departe despre Dispozitive pentru navigatie->