Huse pentru planoare

Orice planor TREBUIE sa aiba o husă pentru cupola!

Este o mare greseala ca un planor sa fie lasat “descoperit” la sol. 

planor cu husa pe el impins la startO sa vedeti ca multi planoristi iau husa de pe cupola planorului lor cu doar cateva minute inainte de decolare.

Dar nu toti…..

 

Planoare pe grid la concurs

 Husele pentru cupola sunt de 3 feluri:

 1. Huse construite din material textil, in general din bumbac sau alt material usor. husa cabina bumbacSe construiesc de obicei deschise la culoare pentru a minimiza incalzirea de la soare. O astfel de husa este ieftina…cativa zeci de EUR. Cei care nu vor sa ii dea improvizeaza o husa din ce gasesc….in orice caz…o husa, indiferent de material, este mai buna decat nimic!
 2. Huse construite din material sintetic care reflecta razele soarelui in idea de a pastra o temperatura decenta in cabina. Husa cabina argintieSe pare ca rezultatul folosirii unei astfel de huse este extrem de bun. O astfel de husa pe langa ca arata foarte bine este si foarte practica putandu-se strange intr-un pachet minuscul. Bineintels o astfel de husa este ceva mai scumpa, pretul situandu-se undeva in jur de 100EUR.
 3. Huse impermeabile (numite si all-weather), construite din material cauciucat. OLYMPUS DIGITAL CAMERAHusele de calitate au o captuseala moale pe interior pentru a nu zgaria plexiglass-ul.

Astfel de huse costa de la 200EUR in sus.

 

Husele pentru intreg planorul

Suprafetele de gelcoat sunt foarte sensibile si daca ne gandim ca o refacere a stratului de gelcoat este de ordinul multor mii de euro….atunci are sens investitia intr-o husă care sa acopere tot planorul……bineinteles numai daca nu se doreste demontarea sa dupa fiecare zbor.

O husă care acopera tot planorul este recomandabila chiar daca planorul este tinut in hangar si devine absolut necesara daca se doreste lăsarea afară pe parcursul noptii. Aceste tipuri de huse sunt de asemenea de 3 feluri:

1. Huse de praf, numite si huse pentru hangar. In general sunt facute din bumbac sau alt material moale si sunt relativ ieftine, preturile pleaca de la 350EURO.

2. Huse de ploaie, denumite si all-weather. Sunt construite din material impermeabil, in general cauciucat. Daca materialul este mai aspru atunci o husa de calitate va avea interiorul captusit cu un material mai moale astfel incat sa nu zgarie (chiar si imperceptibil) stratul de gelcoat.

3. Huse rezistente la grindină. Sunt construite in principiu la fel ca husele de ploaie dar au pe aripi si stabilizator un strat suplimentar de protectie la impact ce consta dintr-un material poros si foarte elastic.

 O sa descriem in continuare husele pe care le avem pe planoare noastre.

Cele mai faimoase huse sunt cele Jaxida din Germania produse de campionul Uli Schwenk. Sunt foarte bine gândite si construite insa sunt deosebit de scumpe. Fiind cu MULT mai scumpe decat modelele concurente Jaxida nu afiseaza preturile pe site…probabil pentru a nu descuraja din prima potentialii cumpărători… Noi va putem spune ca setul de huse Jaxida All-weather pentru Astir CS a costat 1865EUR….si nici macar nu are protectie suplimentara impotriva grindinei…

O alta marca de buna calitate este CloudDancers, de asemenea din Germania. Ei nu se feresc sa scrie preturile pe site. Husele sunt in principiu de 2 calitati, singura diferenta fiind materialul din care sunt construite.

Cele Standard costa ~950EUR pt un planor de 15m. Acest material ofera o protectie buna insa se rupe relativ usor daca este “agatat”.

Cele Uncutable sunt construite din cu totul alt material, bineinteles mai scump, dar care este mult mai rezistent. Pentru un planor de 15m un set de huse de acest tip costa ~ 1.300EUR.

Husele cu strat de protectie de grindina (protectie la impact) pentru un planor de 15m costa ~1.700EUR

Preturile huselor pentru un planor de 2 locuri sunt in general cu circa 20% mai mari.

bani multiDeoarece preturile acestor huse ni s-au parut mari XC Romania a ales sa nu aiba contact cu nici una dintre firmele de mai sus…deci daca sunteti interesati de produsele lor trebuie sa le scrieti direct.

In schimb, XC Romania va recomanda urmatoarea varianta:

Husa argintie in lucru- mai micaIncepand cu anul 2013 firma Kessler din Bucuresti a inceput sa studieze si sa experimenteze constructia de huse pentru ULM-uri si, bineinteles, pentru planoare.

Au fost facute o multime de experimente si concluzia la care s-a ajuns este ca materialul este cel care contribuie covarsitor la calitatea produsului final.

In toamna anului 2013 a fost descoperit furnizorul de materiale care aprovizioneaza si firma Cloud Dancers si astfel, incepand cu 2014, firma Kessler poate fabrica huse all-weather la aceeasi calitate cu firmele germane!

Stratul exterior    Protectia de impact   stratul interior

Ultimele cusaturi la mostra

Obiectivul firmei Kessler este de a oferi produse la exact aceeasi calitate ca si firmele consacrate despre care am scris mai sus insa la preturi mai mici, deoarece costurile de productie la fabrica Kessler din Bucuresti sunt cu singuranta mai mici decat cele din Germania.

Tineti cont ca pentru a putea tine preturile jos Kessler nu va tine pe stoc materialul….care fiind de foarte buna calitate este si deosebit de scump.

Pentru inceput a fost confectionata la fabrica Kessler din Bucuresti o husa de stabilizator folosind noile materiale.

Iata mai jos niste imagini cu prima mostra pe care noi am vazut-o si putem sa va confirmam ca a iesit foarte, foarte bine!

 Produsul finit detaliu steag rosu pe partea stanga detaliu fermoar

 Au fost deja comandate materialele necesare pentru a confectiona 2 seturi complete de huse all-weather cu protectie la impact..…unul pentru ASG29 si celalalt pentru LS4….bineinteles planoarele din XC Romania!

Preturile oferite de Kessler noi credem ca sunt extreme de bune:

Husa de cabina

 • Argintie: 50EUR

Husa all-weather standard:

 • Planor de 15m: 660EUR
 • Planor de 18m: 740EUR
 • Planor Open sau de dubla-comanda: 830EUR

 Husa all-weather din material rezistent la rupere:

 • Planor de 15m: 870EUR
 • Planor de 18m: 1020EUR
 • Planor Open sau de dubla-comanda: 1090EUR

 Husa all-weather din material rezistent si cu protectie la impact

 • Planor de 15m: 1170EUR
 • Planor de 18m: 1350EUR
 • Planor Open sau de dubla-comanda: 1470EUR

In schimbul acestor preturi foarte bune clientii insa trebuie sa accepte termenul de livrare de aproximativ 2 luni necesar in principal achizitiei materialului.

Accesati aici pagina de web a firmei Kessler dedicata huselor pentru planoare.

Nu in ultimul rand vrem sa va rugam sa considerati, acolo unde aveti optiunea, cumpararea de produse fabricate in Romania. Iata de ce: http://www.tvrplus.ro//editie-clubul-celor-care-muncesc-in-romania-145978

<-Inapoi la Polish                                                    Acceseaza site-ul firmei Kessler glider-covers.ro ->