Software si Dispozitive PDA/PNA pentru navigatie

Imediat dupa iesirea la simpla comanda, o data ce tehnica urcarii in termica incepe sa fie stapanita si pilotul se indeparteaza de aerodrom apare necesitatea unui sistem de navigatie.

Cateva cuvinte despre softurile de navigatie pe care le folosim noi:

See You Mobile

See You Mobile este de departe cel mai popular soft folosit de planoristi fiind dezvoltat de firma Naviter. Este disponibil momentan doar pentru dispozitive windows insa exista informatia ca se vor dezvolta variante si pentru Iphone si Android. Atentie See You Mobile nu este gratuit! Naviter a investit si continua sa investeasca foarte mult in dezvoltarea acestui soft. Licenta nu este ieftina, costa undeva in jur de 200euro + TVA dar tinand cont ca atat de multi planoristi au ales sa o plateasca va asiguram ca merita banii!

Naviter roaga utilizatorii sa inteleaga ca plata licentei finanteaza de fapt dezvoltarea si imbunatatirea ulterioara a programului, nu munca depusa pana acum!

Va rugam nu folositi acest soft fara licenta, inseamna furt! Trebuie sa stiti ca pentru cei care folosesc software fără licenţă, Legislaţia Romana prevede pentru persoane fizice amendă penală de până la 30.000 RON sau închisoarea de la 1 la 4 ani!

Daca nu va permiteti sau nu doriti sa platiti licenta va sugeram sa folositi un soft gratuit.


XC Soar

XC Soar este un program open source deci gratuit. Pe scurt inseamna ca nu are o firma care il produce, multi programatori contribuind benevol cu diverse module la acest proiect. Programatorii care contribuie la dezvoltarea softului fac asta din placere (dezvoltatorii XC Soar sunt in general planoristi) si nu au pretentia sa primeasca bani, probabil avand alte surse de venit.  Mai multe informatii despre ce inseamna Open Source puteti gasi aici.

XC Soar este disponibil pentru telefoane sau tablete cu Android si pentru dispoitive cu Windows gen PDA sau PNA. Puteti vedea toate detaliile aici. Exista piloti care in ultimii ani au participat la campionate mondiale cu acest soft….fapt care spune ceva despre capabilitatile sale.

 

In continuare cateva cuvinte despre echipamente….

Cea mai la indemana solutie este un “smartphone” Android cu receptor GPS.

htc one

Pentru primele zeci de ore de zbor din cariera este o solutie mai mut decat suficienta si XCSoar  ruleaza foarte bine pe telefoane cu sistem de operare Android.

Un avantaj interesant al folosirii XCSoar pe un telefon este posibilitatea conectarii la un system de live tracking, denumit Skylines care permite celor de la sol vizualizarea pozitiei planorului in timp real pe o harta.

Skylines live tracking 2

Dezavantajele uzuale ale telefoanelor sunt vizibilitatea slaba in soare a majoritatii dispaly-urilor de telefon, dimensiunile in general mici ale ecranelor,  conectrea complicata (sau chiar imposibila) la alte dispozitive gen logger sau variometru.

In afara de XCSoar exista si alte programe, inclusiv unele pentru Iphone dar noi nu le-am incercat, deci nu putem zice nimic despre ele.

O varianta mai “profi” este un PDA sau PNA dedicat soft-ului de navigatie care sa fie alimentat de la instalatia electrica a planorului. Exista foarte multe variante insa de departe cea mai buna este PNA-ul Oudie produs de firma Naviter.

Oudie-2

Ecranul este mare, foarte luminos, perfect lizibil chiar in lumina soarelui. Receptorul GPS incorporat este bun, procesorul este puternic.

Poate fi comandat cu sau fara softul See You Mobile instalat. Fiind produse de aceeasi firma, adica Naviter See You mobile ruleaza, bineinteles, perfect pe Oudie!

Daca alegeti sa cumparati Oudie fara licenta de SeeYouMobile va spunem ca XCSoar ruleaza bine pe Oudie, apare o mica problema pentru cateva secunde la desenul unor casute la modificarea scalei dar nu este deranjant. In orice caz este o problema de soft, nu de aparat. Probabil va fi remediata de catre dezvoltatorii XCSoar.