Exemple de configuratii pentru pilotii care nu au propriul planor

Este o idee buna ca investitiile in echipamente sa fie facute prin prisma obiectivelor fiecaruia deoarece, ca in orice sport, investitiile sunt minimale la nivel de incepator si cresc pe masura ce ambitiile devin mai mari.

Nu are sens sa investiti in echipamente scumpe daca tot ceea ce va propuneti este sa zburati de placere si ocazional in jurul aerodromului. Echipamentele scumpe, foarte precise si cu multe functii, nu va vor servi aproape la nimic! Bineinteles…si reversul este adevarat…

In aceasta pagina ne propunem sa oferim cateva exemple de configuratii recomandate in functie de experienta….mentionand la fiecare functionalitati si dezavantaje.

glider pilot license1. Imediat dupa obtinerea brevetului de pilot planorist (zboruri de aproximativ 1-2 ore).

Nevoile pilotului la acest nivel sunt:

  • Sa afle cu usurinta unde este aerodromul
  • Sa stie daca inaltimea este suficienta pentru a ajunge la aerodrom

Pentru aceasta nu este nevoie decat de:Telefon cu android si XC Soar mai mic

  • Telefon mobil cu Android (pe care se va instala softul de navigatie)
  • Suport auto cu ventuza (pentru fixat telefonul pe cupola)
  • Software de navigatie XC Soar (gratuit)

Daca excludem valoarea telefonului, suportul auto este singura investitie.

———————

silver badge2. Obtinerea primelor performante FAI (durata de 5 ore si distanta de 50km pentru “C”-ul de argint).

In aceasta faza, pentru ca performantele sa fie recunoscute, este nevoie de un inregistrator omologat FAI ca IGC secure si este nevoie ca autonomia echipamentelor electronice sa fie de minim 6 ore….ideal peste 7-8 ore.

Varianta 1:

   • Telefon mobil cu Android (pe care se va instala softul de navigatie)
   • Suport auto cu ventuza (pentru fixat telefonul pe cupola)
   • Software de navigatie XC Soar (gratuit)
   • Baterie externa (care asigura autonomia sporita)
   • Logger LX Nav Nano (care se conecteaza prin Bluetooth la XCSoar)

android phone in car holder 2

XCSoar screenshot

external battery

nano logger in unghi

Costul acestei configuratii este undeva in jur de 500EUR la care se adauga bineinteles valoarea telefonului.

Dezavantajul principal este ca bateriile de telefon se incing foarte tare in timpul incarcarii si daca telefonul este expus direct la soare(cum este cazul in planor) se va incinge si procesul de incarcare poate fi oprit de catre circuitele de protectie la supratemperatura. Altfel spus e posibil ca dupa cateva ore sistemul sa ramana fara curent. Logger-ul LXNav Nano (IGC Secure cu certificare maxima) va functiona in continuare (avand baterie interna cu autonomie de 35 ore!) insa e posibil ca navigatia sa trebuiasca facuta conventional…dupa harta. Un alt aspect este ca display-urile telefoanelor sunt in general slab vizibile in lumina directa a soarelui.

Varianta 2:

Oudie-2
nano logger in unghi

Aceasta configuratie elimina neajunsurile generate de telefoanele mobile cum ar fi vizibilitatea slaba in soare si incalzirea excesiva in timpul incarcarii.

Oudie de la Naviter este de departe cel mai popular PNA dedicat navigatiei in planor, are un display extrem de luminos net superior oricarui telefon mobil incercat de noi. Este mult mai robust decat un telefon si in plus pachetul Oudie Lite contine absolut toate accesoriile necesare…nu mai trebuie cumparat nimic in plus: se scoate din cutie si imediat se poate zbura cu el. Fiind extrem de solid si de bine construit este o investitie foarte buna, durata de viata a unui Oudie este cu siguranta mai mare decat viata unui telefon mobil.

XCSoar ruleaza bine pe Oudie, apar unele probleme cu afisajul hartii la schimbarea scalei dar nu este foarte deranjant. Este un compromis decent pentru cei care nu vor sa plateasca licenta de SeeYou Mobile dar vor totusi sa foloseasca cel mai performant PNA pentru navigatie.

Costul acestei configuratii este sub 800EUR.

Varianta 3:

Oudie-2
nano logger in unghi

Pentru cei care au intentii serioase vis-a-vis de planorism consideram ca este o investitie foarte buna achizitionarea celui mai performant sofware de navigatie: SeeYou Mobile care ruleaza nativ pe Oudie.

Costul acestei configuratii este in jur de 900EUR.

Varianta 4:

nano3_1Acest logger este bineinteles IGC Secure cu certificare maxima si are baterie interna cu autonomie de minim 13 ore. In plus fata de Nano are un display de 5cm care permite navigatia. Marele dezavantaj este dimensiunea display-ului… si numarul limitat de functii in comparatie cu un soft dedicat de navigatie. Navigatia dupa display-ul Nano 3 este posibila, chiar facila, insa Nano 3 nu ofera calcule de salt si nici calcule de vant deci nu poate calcula daca altitudinea este suficienta sau nu pentru a ajunge la aerodrom.

Costul aceste variante este de sub 600EUR

Varianta 5:

   • Telefon mobil cu Android (pe care se va instala softul de navigatie)
   • Suport auto cu ventuza (pentru fixat telefonul pe cupola)
   • Software de navigatie XC Soar (gratuit)
   • Baterie externa (care asigura autonomia sporita)
   • Logger LX Nav Nano3 (care se conecteaza prin Bluetooth la XCSoar)

android phone in car holder 2
XCSoar screenshot
external battery
nano3_1

Aceasta varianta costa putin peste 600EUR si este gandita sa ofere o solutie de rezerva in cazul in care telefonul nu mai functioneaza. (cauza cea mai probabila fiind supraincalzirea). Cu aceasta configuratie chiar daca soft-ul de navigatie nu mai ruleaza este posibila navigatia foarte precisa, inclusiv zborul unei probe de concurs, insa fara calcule de vant sau de salt final.

Varianta 6:

OudieIGC_600Costul este undeva in jur de 1.000EUR insa prezinta toate functionalitatile sistemelor de mai sus si, cel mai important, rezolva toate complicatiile si dezavantajele mentionate  la diversele variante prezentate anterior! In pachetul Oudie IGC se gaseste absolut tot ce este necesar… nu mai trebuie cumparat nimic altceva, nu trebuie instalat nimic suplimentar. Se scoate din cutie si este gata de zbor!

   • Oudie IGC ruleaza cu cel mai popular soft de navigatie SeeYou Mobile
   • este logger ICG secure cu certificarea maxima (recorduri mondiale)
   • display-ul este special proiectat pentru a fi lizibil in soare puternic
   • baterie interna are autonomie de peste 12 ore
   • include suport pentru prindere pe cupola
   • etc…

———————

3. Zboruri de peste 300km, participarea la competitii

Pentru zboruri de peste 300km precum si pentru participarea la competitii este mai mult decat indicat ca planorul sa fie echipat cu un variometru de energie totala iar sonda de energie totala sa fie de foarte buna calitate.

Oricare din configuratiile mentionate la punctul anterior servesc scopului mai bine sau mai putin bine insa noi consideram ca investitia intr-o sonda de energie totala de foarte buna calitate este esentiala, chiar si pentru cei care nu au propriul planor dar care isi propun sa participe la competitii sau sa execute zboruri de peste 300km.

Sonda RUCele mai bune sonde de energie totala sunt indiscutabil fabricate de firma ESA-Germania fiind folosite aproape fara exceptie de participantii la Campionate Mondiale, Europene, etc.

  • Sonda tip RU de la ESA costa in jur de 90EUR
  • Cea mai performanta sonda de energie totala, tipul DN costa in jur de 120 EUR

Sonda DNInvestitia noi o consideram minimala in raport cu castigul substantial in precizia indicatiilor.

Sonda se instaleaza in cateva secunde inainte de zbor si se demonteaza cu usurinta dupa zbor. Bineinteles se poate instala pe orice planor cu adaptor standard de sonda de energie totala.

.

Mai multe informatii despre sonde de energie totala puteti citi aici.